hfsfolkis

Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Teorier kring mordet på Olof Palme

Av Hällefors Folkhögskola - 28 februari 2011 14:59

Det finns massor av teorier om varför och av vem Olof Palme mördades.

I det här inlägget presenteras de mest kända teorierna.


Polisen
I vardagligt språkbruk menas med "polisspåret" att en sammansvärjning, inkluderande ett flertal poliser i Stockholm, ska ha varit delaktiga i mordet och/eller gjort det möjligt och efteråt försvårat spaningsarbetet. I polisutredningen finns inte ett enskilt spaningsuppslag som kan kallas "polisspår", men däremot ett stort antal tips som gäller vissa poliser som har betett sig misstänkt vid tiden före, under eller efter mordet. För mordkvällen gäller det främst vittnesobservationer av män med walkie-talkies på platser som i tid och rum tangerat makarna Palmes promenad till och från biografen Grand, medveten förhalning på Stockholmspolisens sambandscentral, fördröjning av larm med mera. Detta i kombination med vissa utpekade polispatrullers aktiviteter – eller brist därpå – skall ha lett till att gärningsmannen kom undan.



KGB
En teori säger att KGB låg bakom mordet på grund av att Palme "vägrade lyda order". I samband med det ska det i Schweiz ha hållits ett möte där krav rests på att han skulle röjas ur vägen. Efter detta möte gick något snett. Den högsta sovjetledningen informerades inte om att den svenska statsministern skulle likvideras. Någonstans inom den mycket byråkratiska KGB-organisationen knappades det, av någon, på datorn in att Olof Palme, vid första bästa tillfälle, skulle likvideras.


Victor Gunnarsson
Även känd som "33-åringen".
Redan dagen efter mordet kom det in ett tips ifrån en kvinna som berättade att hon föregående kväll varit på kafé Mon Chéri på Kungsgatan och där kommit i samspråk med en man som uttalat sitt hat mot Olof Palme. Mannen hade lämnat över ett visitkort med namnet Vic G och telefonnummer. Andra tipsare hörde av sig med upplysningar om Palme hatiska uttalanden från samme man och att denne ägde ett sådant vapen som polisen trodde hade använts vid mordet. Den 8 mars 1986 hämtades en viss Victor Gunnarsson till förhör, men släpptes redan samma kväll. Den 12 mars hämtades han på nytt till förhör och delgavs nu misstanke om delaktighet i mord på Olof Palme. Han anhölls samma kväll. Vid husrannsakningar i hans bostad hittades Palme fientliga skrifter samt en parkas som Gunnarsson burit mordkvällen. En kriminalteknisk undersökning av parkasen hittade spår som eventuellt härrörde från ett skjutvapen; dock inte av den typ polisutredningen eftersökte för mordet. Inget av vittnena vid brottsplatsen kunde med säkerhet peka ut Gunnarsson och Lisbet Palmes uppgifter om gärningsmannens klädsel stämmer inte med den klädsel Gunnarsson bar.Gunnarsson häktades den 17 mars 1986 och försattes på fri fot den 11 april 1986. Han var dock föremål för telefonavlyssning maj 1987 - juni 1987, augusti 1987 - november 1987 och januari 1988. Efter tingsrättens dom mot Pettersson lades förundersökningen mot Gunnarsson ned.


Pettersson, Christer
Fälldes för mordet på Palme i tingsrätten men blev senare friad i högre instans.

Polisen antog att Pettersson kan ha fått mordvapnet från sin drogleverantör "Sigge" Cedergren. Lisbet Palme pekade vid en videokonfrontation ut Pettersson som gärningsman.

Sigge Cedergren
Cedergren var drogleverantör till Christer Pettersson. Erkände i polisförhör att Pettersson kunde ha tagit ett vapen från honom men tog tillbaka det vid rättegången.
I februari 2006 presenterade filmaren Mikael Hylin i SVT-dokumentären Jag såg mordet på Palme teorin om att Christer Pettersson verkligen begick mordet men i tron att Palme var Sigge Cedergren, en knarkdistributör.



PKK-spåret och Ebbe Carlsson-affären

Redan den första veckan efter mordet blev polisutredningen intresserad av den kurdiska organisationen PKK som eventuellt inblandad i mordet. Under 1984 och 1985 hade avhoppade PKK:are mördats i Uppsala och Stockholm och runtom Europa hade PKK varit inblandat i grova våldsbrott. Regeringen hade förklarat PKK en terrororganisation och medlemmar av den hade dömts till kommunarrest. Organisationen kunde därför tänkas ha både motiv och förmåga att slå tillbaka mot svenska intressen.

I förlängningen ledde PKK-spåret till den så kallade Ebbe Carlsson-affären där justitieminister Anna-Greta Leijon avgick efter att det avslöjades att hon skrivit ett rekommendationsbrev till förläggaren Ebbe Carlsson för att bedriva privatspaning. Höga polischefer dömdes för att ha bedrivit olaglig avlyssning och Ebbe och några polismän dömdes för att ha smugglat in avlyssningsutrustning i landet.


Sydafrika-spåret

Sydafrika-spåret går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten Bureau of State Security (BOSS) som mördade Palme p.g.a hans internationellt uppmärksammade kamp mot landets apartheidregim. I korthet handlar det om anklagelser och motanklagelser från personer som har haft samröre med Sydafrikas underrättelsetjänst. Uppgifterna är motstridiga, har karaktären av andrahandsinformation och uppgiftslämnarnas trovärdighet kan ifrågasättas. Spaningsledningen har emellertid bekräftat att den sydafrikanska agenten Craig Williamson befann sig i Stockholm vid tidpunkten för mordet.


Ustasja

Miro Baresic, som tillhörde efterkrigstidens Ustasja-rörelse, var under en kort tid intressant för mordutredningen. Tillsammans med en kompanjon hade han år 1971 skjutit ihjäl den jugoslaviska ambassadören i Stockholm och då blivit Sveriges första kända utländska terrorister. Lisbeth Palme hävdade efter mordet, inför polisen, att hon trodde att terrorgruppen Ustaša låg bakom dådet. Detta då maken Olof hade lovat att benåda terroristen Miro Barešić redan 1982, men en falang inom SÄPO hade varit emot ett frisläppande då man fruktade att Ustaša då skulle starta en ny landsomfattande terrorvåg. Palme skulle ha mördats som en hämnd för den uteblivna benådningen.





Enligt tidigare gällande lagar skulle brottet ha preskriberats 25 år efter det att det begicks - alltså år 2011. På grund av en lagändring i januari 2010 kommer dock varken Palmemordet eller andra outredda brott av allvarlig karaktär att falla för någon preskriptionstid.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

CV

Av Hällefors Folkhögskola - 12 mars 2012 11:39

                                                            
           CV                                                          A
nnie-Charlotte Norrman Tycker om att arbeta självständigt. Är flexibel. Är friskoch kry jag har inga krämpor. 19...

Av Hällefors Folkhögskola - 28 november 2011 11:49

- Spanien är en konstitutionell monarki, där kungen är statschef och premiärministern är regeringschef. Parlamentet (Cortes Generales) har två kamrar: Congreso de los Diputados (Underhuset) och Senado de España (Överhuset). - Statschefen : Monarki...

Av Hällefors Folkhögskola - 28 november 2011 11:48

Republiken Finland leds av presidenten som väljs vart sjätte år. Presidenten kan sitta högst två mandatperioder. Sedan år 2000 är Tarja Halonen president (omvald 2006). Till presidentens uppgifter hör bland annat att stadfästa lagar och att leda utri...

Av Hällefors Folkhögskola - 28 november 2011 11:41

Sveriges riksdag är landets lagstiftande organ, vilket regeringen är ansvarig. Riksdagen har ansvaret för att faställa statsbudgeten och riksdagen består av en kammare med 349 ledamöter.Statschefen är våran kung Carl XVI Gustaf.   // Amanda & A...

Av Hällefors Folkhögskola - 28 november 2011 11:40

Polen är en demokratisk.   President väljs vid frial på en period om fem år. Polen har ett tvåkammarparlament som består av sejmen, som tillsätts genom proportionella val och har 460 ledmöter.   Ahmed ...

Presentation

Hällefors Folkhögskola

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards